Tarihçe

1973 yılında Dr. Sedat Ercan Anadolu’daki hizmetinden dönünce İzmir’de hem devlet hastanesindeki Kulak Burun Boğaz ihtisasını sürdürmek hem de ek gelir elde etmek amacıyla bir arayışa girer. Kendi deyimi ile “KBB uzmanlığını yapamayacağı yaşlarda bile devamlılığı olan” bir iş kurmak ister. Bu arada kişisel ilgi alanı olan tarım ve hayvancılık konusunda da araştırmalar yapmaktadır.

Kanunlara göre devlet memurları ticaret yapmaz ama tarım ile ilgilenebilir. Bu formülden yola çıkarak üç ortak (Dr. Sedat Ercan, Dr. Sedat Akman ve M. Nejat Şeninci). Ak Tavukçuluk işletmesini kurarlar. Üç yıl fason yetiştiricilikten sonra bir ortağın da ayrılmasıyla faaliyetlerine iki ortak yumurta üretiminde devam etmeye karar verirler. Böylece Menderes Dereköy’ deki yetiştirme çiftliğinden sonra Şaşal yumurta üretim çiftliğini kurarlar. 1991 yılında Menemen’deki Anadolu Gıda İth. İhr. San. Tic. Ltd. Şti.’ni satın alıncaya kadar Şaşal çiftliğinde 44.000 yumurta tavuğu kapasitesine ulaşılmıştır. 1991–2000 yılları arasında yavaş fakat emin adımlarla büyürler… Bu “ yavaş fakat emin adımlar “ yönteminin tercih edilmesindeki en önemli etken Dr. Sedat Ercan’ın “Kendi öz sermayenle büyü; banka sana sadece kasa olarak hizmet etsin, kredilerden uzak dur, çünkü hiçbir banka karagün dostu değildir” prensibidir.

Dr. Sedat Ercan; 2000 yılında, diğer ortağının da tüm hisselerini devir alır ve yoluna 1994 yılından bu yana birlikte çalıştığı oğlu Yüksek İnşaat Mühendisi Vedat Levent Ercan ile devam etme kararı alır. Modernizasyon, yapılanma ve kurumsallaşmaya önem vererek önce kendi yemini üretmek amacıyla Menemen Yahşelli’de bir yem fabrikası faaliyete geçirilir. Ardından, Foça Ilıpınar ve Aliağa Bozköy yumurta üretim tesisleri kurulur.

Artan üretim ve kapasiteyi pazarlamak amacıyla 2010 yılından sonra ihracata ve akabinde ulusal zincir marketlere ürün sunulmaya başlanır. 2016 yılında entegrasyon yolunda bir adım daha atılır ve 100 ton/gün işleme kapasiteli gübre tesisi kurarak çiftçilere doğa dostu ve ekonomik gübre sağlamaya başlanır.

Ercanlar Yumurta A.Ş. halen, Dr. Sedat Ercan’ın onursal başkanlığında ve Yük. Müh. Vedat Ercan’ın yönetim kurulu başkanlığında, kalite ve prensiplerinden ödün vermeden büyüme ve kurumsallaşma yolunda ilerlemektedir…